Dlaczego aloes?

Technologia zastosowana w produktach Aloe Fresh to ważny krok naprzód w dziedzinie higieny jamy ustnej.

W skład powszechnie dostępnych past do zębów wchodzi głównie woda, pozbawiona jakichkolwiek dobroczynnych właściwości. W naturalnych pastach do zębów Aloe Fresh, wodę zastąpił czysty sok z aloesu, połączony z niezwykle skuteczną mieszanką naturalnych składników aktywnych. Tak powstała skuteczna, pełnowartościowa pasta do zębów oparta na naturalnych składnikach. Aloes stosowano już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji jako substancję wspomagającą gojenie się ran zarówno u ludzi jak i zwierząt (np. koni). Niemal 3 tysiące lat stosowania aloesu i zdobywania wiedzy na jego temat, potwierdziło jego dobroczynne właściwości.

ZAPOBIEGA PODRAŻNIENIOM
Część jego składników, np. enzymy karboksypeptydaza i bradykinaza, wykazuje działanie łagodzące i przeciwbólowe.

NADAJE PRZYJEMNĄ KONSYSTENCJĘ
dzięki wysokiemu stężeniu polisacharydów.

WYKAZUJE DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE
Wiele składników aloesu wykazuje działanie przeciwzapalne : należą do nich enzymy karboksypeptydaza i bradykinaza (hamujące wytwarzanie prostaglandyn, uczestniczące w powstawaniu stanów zapalnych), mleczan magnezu (hamujący wytwarzanie histaminy) i glikoproteiny, hamujące wytwarzanie leukotrienów.

WYKAZUJE DZIAŁANIE BAKTERIOBÓJCZE, PRZECIWGRZYBICZE I PRZECIWWIRUSOWE
Aloin i barbaloina działają jak naturalne antybiotyki, skutecznie zapobiegające infekcjom, zaś antrachinony i emodyny wykazują właściwości przeciwwirusowe.

PRZYSPIESZA GOJENIE
Dzięki polisacharydom wchodzącym w skład żelu aloesowego, wzrasta liczba fibroblastów i produkcja kolagenu, przyspieszających proces gojenia zarówno ran, jak i oparzeń, oparzeń słonecznych czy ukąszeń owadów.

Składniki aktywne aloesu

 

Duża ilość substancji decyduje o złożonym składzie chemicznym aloesu.
– Antrachinony: chryzofanol, emodyna, aloina, barbaloina.
– Enzymy: amylaza, bradykinaza, lipaza, proteaza, katalaza, karboksypeptydaza.
– Witaminy: A, C, B1, B2, B3, B6, B12, E.
– Aminokwasy : Żel aloesowy zawiera 7 spośród 8 niezbędnych aminokwasów, oraz 11 z 14 mniej istotnych, co potwierdza wysoką wartość odżywczą soku aloesowego.
– Sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, mangan, magnez, miedź, chrom, cynk, sód, potas, chlor.
– Monosacharydy i polisacharydy: glukoza, galaktoza, celuloza, acemannan.